30/10/2018 av Marita
Kaffe som jodkilde
Jod er et grunnstoff som har viktige funksjoner i kroppen. Vi trenger bare små mengder hver dag, men mange får likevel for lite gjennom kosten.
Jod er et grunnstoff som har viktige funksjoner i kroppen. Vi trenger bare små mengder hver dag, men mange får likevel for lite gjennom kosten.
En ny studie fra OsloMet viser at tre av ti unge kvinner får i seg for lite jod.
Blant vegetarianere og veganere var jodstatusen dårligere enn for andre.
I tillegg var det lav kunnskap om betydningen av dette viktige næringsstoffet, og hvilke kilder til jod som finnes i det norske kostholdet.
Resultatene fra en ny studie, i regi av Universitetet i Oslo, viser at det fortsatt er gjennom meieriprodukter folk får i seg mest jod, deretter følger fisk og sjømat og kanskje overraskende; kaffe.
Nordmenn drikker mye kaffe. Dette gjør altså kaffe i seg selv – og kaffe med melk spesielt – til en god jodkilde.
En kopp svart kaffe eller espresso inneholder cirka fem mikrogram jod. Dersom du drikker de anbefalte 3-6 koppene daglig vil dette tilsvare 10-20 % av anbefalt inntak av jod.